top of page

Biogeografie van de flora van Indonesië.

Hortus Botanicus Leiden , voorjaar 2017

 

Een serie van vier vrijdagochtend lezingen over de biogeografie van de flora van Indonesië.   De centrale vraag bij deze lezingen is waar de planten van Indonesië vandaan komen en waarom ze groeien waar ze groeien. 

Elke lezing van ca. 1 uur wordt gevolgd door een bezoek aan de tuin en kassen om enkele van de besproken planten te bekijken.

Op vier vrijdagen: 31 maart; 7, 21 en 28 april tussen 10.30-12.30 uur in de Leidse Hortus. 

Deze serie wordt georganiseerd door de HOVO in Leiden.

Prijs € 130,- (Met HOVO-fan-pas € 14,-)

Informatie en opgave: http://www.onderwijs.leidenuniv.nl/hovo/aanbod/natuurkunde/biogeoaw.html

 

Inhoud van de colleges:
 

(1)Inleiding, wat is biogeografie, wat is phytogeografie. De betekenis van de ‘Wallace line’ en andere ideeën over de biogeografie van ZO Azië. Wat zijn florarijken en wat is de plaats van de flora van Indonesië hierin.  

Na afloop gaan we voorbeelden van tropische ondergroei in de hortus bekijken, ondermeer de Amorphophallus titanum. Hoe verspreiden planten zich in deze donkere omgeving?

(2) Wat is de oorsprong van de Indonesische plantengroei met o.a. voorbeelden van de Dipterocarpaceae, Nepenthaceae en mierenplanten. Waar zijn deze families en groepen ontstaan, hoe hebben zij de Indonesische archipel bereikt en welke eigenschappen spelen hierbij een rol.

Na afloop gaan we de Nepenthus collectie en de mierenplanten bekijken.  

(3) Hoe raakt een ‘nieuw’ tropische eiland begroeid? Als voorbeeld bekijken we de kolonisatie van het vulkaan-eiland Anak-Krakatau sinds de uitbarsting in 1883. Op welke wijze bereiken de planten zo’n nieuwe plek en in welke volgorde.

Na afloop bekijken we o.a. mangrove planten. 

(4) Hoe is begroeiing gerelateerd aan geologie, hoogte en de overige topografie? Als voorbeeld bekijken hoe de plantengroei op Borneo verdeeld is en beklimmen we denkbeeldig de hoogste berg Kinabalu.

Na afloop bekijken we de orchideeën collectie. En we bespreken de reden van de grote diversiteit aan orchideeën en andere tropische planten in Indonesië.

 

bottom of page