top of page

Botanische Tuin Zuidas, Amsterdam, 2018 (vroegere VU-Hortus)

 

Woensdag 14 februari: Psychoactieve Planten.

Planten voorzien ons van veel genotmiddelen. Allerlei inhoudsstoffen van deze planten beïnvloeden onze hersenen, wat wij als aangenaam of vervoerend ervaren. Wat zijn dit voor stoffen en waarom maken deze planten ze aan?

In de lezing komen tal van  voorbeelden voor van simpele alcohol en koffie tot aan de mescaline van de Mexicaanse Peyotl cactus. In de oudheid waren een aantal van deze planten heilig en met geheimzinnige verhalen verbonden. Ook een aantal van deze verhalen zullen verteld worden.

 

Woensdag 14 maart: Geschiedenis en rol van Botanische tuinen.

Wanneer, waar en waarom verschenen er in de 17de eeuw overal botanische tuinen? In deze lezing gaan we in op de geschiedenis van een aantal tuinen in Nederland waaronder de twee Amsterdamse. Tegenwoordig hebben de meeste tuinen een heel andere functie dan waarvoor zij vroeger zijn opgericht. Een duurzame samenleving en bescherming van de biodiversiteit zijn de moderne sleutelwoorden. Maar hoe richt je daarmee een tuin in?

 

Woensdag 18 april: Het wonderlijke verhaal van de Bamboe. 

In de tuin van de Botanische tuin Zuidas vinden we mooie voorbeelden van Bamboe. In de tropische landen was Bamboe vroeger het universele bouwmateriaal, waarmee huizen, bruggen en irrigatiepijpen aangelegd werden. In de lezing gaan we in op de merkwaardige bloeimethoden van Bamboe die soms catastrofaal uitwerkten in plattelands gebieden. En waarom werden sommige bamboesoorten als een godheid vereerd?

  • Aanvang 19:30 uur, einde 20:45 

  • Kosten € 12,50 te betalen aan de deur. (€ 10,–voor studenten en donateurs)

  • Aanmelden is niet verplicht. Wel handig.

  • info@botanischetuinzuidas.nl  

  • Er is ruimte voor maximaal 35 personen

  Botanische Tuin Zuidas (vroegere VU-Hortus)

  www.botanischetuinzuidas.nl

  Van der Boechorststraat 8

  1081 BT Amsterdam

  Naast VU ziekenhuis

bottom of page