top of page

Evolutiecursussen 'Van Alg tot Orchidee'

Deze cursus over de planten-evolutie wordt zowel in de botanische tuinen van Amsterdam en Leiden gegeven.

Hieronder vind u bijzonderheden over de eerstvolgende data van deze cursussen. Speciaal voor elke hortus is een korte cursus evolutie van de planten ontwikkeld.

U wordt in vier of zes lessen langs de complete evolutie van de planten geleid. Het is geen theoretische cursus, maar bestaat feitelijk uit één beeldend en doorlopend verhaal. Op veler verzoek is er nu ook een cursus in zes dagdelen!

Tijdens de cursus maakt u kennis met een groot deel van de levende plantencollectie van de Hortus. We zullen zien dat de evolutie van de planten zeer sterk samenhangt met de evolutie van onze planeet en met de ontwikkelingen van het dierenleven. Ook ontmoeten we fascinerende voorbeelden  van de samenwerking tussen planten en hun omgeving.

De wording en samenhang van de verschillende plantengroepen zal geïllustreerd worden met wat we met het blote oog kunnen zien. Zonder microscoop, en zonder dat we lang stilstaan bij de evolutie op het niveau van de plantencel, kunnen we toch een idee krijgen van wat evolutie is. Het wonderlijke verhaal van de ontwikkeling van een groene alg tot een bloeiende orchidee is te mooi om onverteld te blijven!

Nieuwe verdiepings cursus: 'Evolutie in China'.

De afgelopen 40 jaar is de kijk op evolutie behoorlijk veranderd door, onder andere, vondsten van fossielen uit China.

In deze cursus wordt onder meer verteld wat deze vondsten uit China betekenen voor onze kijk op de evolutie van planten. Ook wordt ingegaan op de vraag waarom er zoveel erg oude fossielen in China gevonden worden, wat maakt China zo speciaal in dit opzicht? Andere onderwerpen zijn de levende fossiele bomen Ginkgo en Metasequioa, alsmede het verhaal van de kolonisatie van de Himalaya. Nog levende Chinese planten in de tuin worden natuurlijk live bekeken en besproken.
De cursus is interessant voor iedereen met belangstelling voor China, planten en evolutie. En als u de Evolutiecursus al gevolgd heeft is deze serie een mooie uitbreiding en verdieping.

Amsterdamse Hortus in 2019

In Amsterdam kunt u dit jaar de zes delige cursus volgen. Het tempo ligt iets lager en er worden meer planten behandeld dan in de vier delige cursus. 

Vijf zondagen en één zaterdag op 7, 14, 20, 28 april, 12 en 19 mei.Tussen 13:00 en 16:00.

Deelname: €135 euro, incl. literatuur en entree.  

Info: www.dehortus.nl/activiteit/evolutiecursus/

Online opgave: hier

 
 
Wilt U in uw eigen (botanische)  tuin een lezing of cursus organiseren?
Neem dan contact op!

Leidse Hortus in 2019

In de Leidse Hortus wordt dit jaar de verdiepende cursus "Evolutie in China"  georganiseerd.

 

Drie zaterdagochtenden op 7, 14 en 21 september. Tussen 10:15 en 12:45 uur. 

 

Deelname kost 70 euro, exclusief entree.

Info en/of aanmelding: hier.

    

Verdere info:  www.hortus.leidenuniv.nl

bottom of page