top of page

Programma 2019


Ook in 2019 organiseren wij weer een aantal excursies  naar botanische en zoologische topcollecties.
De excursies duren ca 3 uur plus een pauze. Elke excursie bestaat uit een korte algemene inleiding; een begeleide tocht langs enkele hoogtepunten; een pauze en tot slot als de tijd dat toelaat een wandeling langs een deel van de overige collectie.
Doordat de groepen klein zijn, maximaal 15 man, krijgen uw eigen vragen volop aandacht.De prijzen zijn exclusief de entreegelden en worden bij aanvang contant afgerekend.

Let op! Wilt u niet tevergeefs komen dan is opgave noodzakelijk,

liefst per email (info.openoog@tele2.nl) of per telefoon (020-4191412). 
Bevestiging ontvangt u uiterlijk een week voor aanvang.

Teylers museum in Haarlem.                 www.teylersmuseum.nl
Teylers museum is wereldberoemd, onder meer vanwege zijn unieke collectie fossielen. Die gaan we ook uitgebreid bekijken. Hoe ontstaat een fossiel? Wat is versteend hout? Wat zijn schijnfossielen? Hier krijgt u allemaal antwoord op. En neemt u gerust uw eigen fossielen mee om te laten bekijken!
We bezoeken de prachtige collectie plantenfossielen waarin we een deel van de plantenevolutie herkennen. En we ontmoeten de mens die getuige was van de zondvloed! En niet te vergeten het fossiele topje van …. de Mont Blanc.
Ook nemen we een kijkje in de 18de eeuwse wetenschap bij de ontdekker van de fotosynthese.
 
Zaterdag 27 april, 13.00 – 16.00                                    prijs 12 euro, verzamelen in de voorhal bij de kassa
                                                                                                 adres: Spaarne 16, 2511 CH Haarlem
"​Het Buitenmuseum" Kennemerstrand     www.kennemerstrand.nl
In deze excursie gaan we in de vrije natuur bekijken hoe planten hun omgeving op een indrukwekkend manier kunnen veranderen. Langs het Kennemerstrand zien hoe in de buurt van de zee de eerste planten zich vestigen in bijna onmogelijke omstandigheden. Deze eerste 'pioniers' maken het mogelijk dat zich er later andere planten bij kunnen voegen. Dit is het begin van een natuurlijke ontwikkeling tussen zeereep en binnenduin, de geboorte van onze Hollandse duinen. Het is een prachtige illustratie bij de evolutiecursus van de strijd en samenwerking tussen plantensoorten en van de rol van planten in de wording van een landschap.   
Deze fraaie buitenexcursie is een voettocht door vaak mul duinzand! We verzamelen bij de bushalte, eindhalte lijn 382 vanuit Amsterdam. We beginnen eerst met een kop koffie, waarna we het strand oplopen.   
 
Zaterdag 1 juni, 12.00 – 16.30                                        prijs 12 euro, verzamelen bij bushalte IJmuiden aan Zee
                                                                                                 adres: Kennemerboulevard 404, 1976 EK IJmuiden
tweede fossielenzaal Teylers Museum
Kennemerstrand, foto Harm Botman
Zeeraket groeiend op een begraven vloedmerk, foto www.mfnf.nl
Jan Ingenhousz, ontdekker van de fotosynthese
bottom of page