top of page
De "hangende tuinen van Babylon" komern 12 maart ter sprake. Waar zouden ze hebben gelegen en hebben ze eigenlijk wel bestaan.

De Ontdekking van de Planten

Hortus Botanicus Amsterdam, najaar 2019

 

Een serie van zes zondagmiddaglezingen over de historie van mens en plant.                     De centrale vraag bij deze lezingen is waar onze plantenkennis vandaan komt, hoe deze kennis is doorgegeven en geleidelijk aangroeide.

Elke middag een lezing van ca. anderhalf uur. En na afloop gaan we de tuin in om een aantal besproken planten in het echt te kunnen bekijken. Tussen 14:00 - 16:00 uur.

 

Serie van 6 lezingen:
    1 september:  Planten uit het oerwoud.
    8 september:  De eerste landbouw.
  15 september:  De oudste tuinen.
  22 september:  Medicinale planten. (+ tuinbezoek)
  29 september:  De opkomst van de wetenschap. (+ tuinbezoek)
    6 oktober:       Het belang van plantenkennis in de moderne wereld.


Prijs 130 euro, inclusief entree

Vragen en opgave via communicatie@dehortus.nl

Verdere info volgt t.z.t. op www.dehortus.nl/programma/activiteiten/

Plaats: Hortus Botanicus Amsterdam

            Plantage middenlaan 2a, 1018DD Amsterdfam

           

In deze lezingenserie zien we onder andere hoe mensen in de verschillenden tijden heel verschillend aankeken tegen de natuur rondom hen en de rol van planten daarin. 

 

De voorgeschiedenis begint natuurlijk in het oerwoud van onze voorouders. In dat oerwoud vonden wij ons eten, onze huisvesting en een eigen leefwereld. En daarmee groeide geleidelijk onze kennis van de planten en dieren in dat oerwoud. 

 

De oudste mensengroepen waren totaal afhankelijk van de omringende natuur en beschouwden deze als een mythologisch systeem. Wij waren onderdeel van de natuur, voeding en genezing waren een gift. Later groeide onze kennis en kregen we een meer ambachtelijke verhouding met de natuur. Planten werden een middel om ons te voeden en na het ontstaan van de landbouw ook onderwerp van handel. Niet bruikbare natuur werd als een vijand gezien die overwonnen kon worden. Plantenkennis raakte geconcentreerd binnen gespecialiseerde beroepsgroepen als boeren, artsen en ververs.

 

Vanaf de renaissance en later in de koloniale tijden werden uit nieuwsgierigheid en machtsvertoon steeds grotere plantenverzamelingen aangelegd. De kennis opgedaan in verre landen en de studie van de verzamelingen thuis leiden tot nieuwe ideeën over rangschikking en mogelijke evolutie. De planten werden een zelfstandige bron van studie. En ... er werd geld mee verdiend.   

Vanaf de 18de eeuw gingen plantenjagers op pad om nieuwe bomen en planten te ontdekken. Collecties zoals bijvoorbeeld in de Amsterdamse Hortus zijn mede aan hen te danken.   

Uit plantengeneeskunde ontstond de moderne farmacie, uit boerenwijsheid ontstond de landbouwkunde en uit de kruidenkennis van artsen en apothekers ontstond de botanie.

 

Ten slotte gaan we na wat de botanie te bieden heeft aan de huidige samenleving. Wat is het belang van biodiversiteit voor onze voedselgewassen en onze gezondheid?  En we zullen zien, misschien verrassend, hoe sterk onze technologische samenleving afhankelijk is en blijft van de plantenwereld.

 

 

Literatuurlijst bij de lezingen

wetenschap in de 17e eeuw.jpg
"Planthunter" Frank Meyer in China, 1910
bottom of page